Hobby

Jak správně zavařovat

Že jsou pryč doby, kdy naše babičky a prababičky zavařovaly vše, co jim přišlo pod ruku? Tenkrát to bylo potřeba, neboť nebyly obchody plné jídla a čerstvého ovoce a zeleniny. Šlo tedy především o to, aby potraviny byly uchovány do zásoby. Zájem o zavařování pak ale upadl, nyní se však opět vrací do módy. Mít plnou spíž vlastnoručně naplněnými sklenicemi je populární, a často jde spíše o kulinářské umění a zážitky, proto se možná do zavařování dáte i vy. Není to nic složitého, jen musíte dodržet pár konzervačních zásad, abyste zavařovali jednoduše, dobře a spolehlivě, neboť špatně zavařené potraviny se rychle kazí. Jedině tak budete na zimu zásobené vlastnoručními výtvory. Jdeme tedy zavařovat…

zavařeniny

1.                  jestliže chcete mít kvalitní zavařeninu, musí být kvalitní také suroviny, které chcete zavařovat. Pomačkané, plesnivé a nahnilé kousky vyhoďte, zkazily by vám celý váš výtvor. Pouze kvalitní suroviny vám zaručí dlouhou trvanlivost zavařeného produktu.

2.                  Sklenice, do kterých chcete zavařovat, nesmějí být prasklé ani jinak poškozené. Měly by také být naprosto čisté a vyvařené, a ještě před naplněním je vždy vypláchněte horkou vodou. Teplou sklenici však okamžitě neochlazujte, jinak by hrozilo její prasknutí. Víčka nesmí být zdeformovaná a nesmějí mít poškozenou těsnící gumičku.

3.                  Sklenice nenaplňujte surovinami a nálevem až ke dnu, vždy byste měli nechat dostatek prostoru. Doporučuje se tak dva centimetry pod okraj sklenice.

sirup

4.                  Zavíčkované sklenice zavařujte ve vodě horké kolem 85°C, nebo v páře.

5.                  Hotové zavařeniny opatřete štítkem s názvem a hlavně datem výroby. Poté je uložte v suchu, chladnu a temnu. Vydrží vám tam několik let.

Zatímco dříve se zavařovalo především proto, aby lidé měli uchovány potraviny a spíž plnou zásob, dnes je zavařování tak trochu hrou s vlastní nápaditostí. Zavařovat proto nemusíte jen ovoce nebo zeleninu, vyzkoušet můžete také různou skladbu chutí s využitím exotických surovin. Myslete přitom také na to, že ne vždy jde jen o chuť toho, co jste zavařili, ale také o to, aby obsah potěšil nejedno oko. Nebojte se proto zavařit sklenice plné fantazie.