Zvířata

Mohl by lední medvěd vyhrát olympijský sprint?

Vedle svého bratrance medvěda hnědého se lední medvěd řadí mezi největší dnes žijící suchozemské masožravce. Jeho teritorium je poměrně rozsáhlé, jedinci žijící u Beringova moře mají teritorium o rozloze až 350 000 km².
Co medvědu lednímu usnadňuje život v těžkých podmínkách?
lední medvěd
Medvěd je k životu v nehostinném velmi chladném prostředí skvěle přizpůsoben. Již jeho bílé zbarvení mu umožňuje snadno splynout s okolní krajinou. Lední medvěd má ze všech medvědů nejhustší srst, navíc její vnitřní stranu tvoří hustá podsada a tu vnější pak duté pesíky, které zadržují vzduch kvůli tepelné izolaci. Pod černou kůží má vrstvu tuku, která může být tlustá až 10 cm. Pohyb ve sněhu a na ledu mu usnadňují částečně osrstěná chodidla a dále drápy, které nezatahuje. Je to neuvěřitelné, ale při běhu dokáže tento medvěd vyvinout stejnou rychlost jako nejrychlejší sprinteři světa. Široká chodidla má navíc vybavena plovacími blánami, které z ledního medvěda činí skvělého plavce. Dokáže celkem hravě uplavat až 100 kilometrů rychlostí 10 km/h.
Svou kořist cítí na kilometr daleko
Medvěd lední se ve volné přírodě může dožít až 30 let. Jeho trávicí soustava se dokáže velmi dobře vyrovnávat s obdobími, kdy je dostatek potravy a poté s delším půstem. Jeho střeva dokážou zpracovávat tuk, který je výživnější než maso. Navíc dokáže zpomalit svůj celkový metabolismus, čímž se snižuje spotřeba energie. Hlavní složkou jeho potravy jsou tuleni, dále zvládne ulovit i narvala případně mrože, pokud má velký hlad. V tomto případě mu však hrozí poměrně značné riziko poranění. Svou potencionální kořist cítí na kilometr daleko, nebo v hloubce až jeden metr pod ledem.
medvědí mláďata
Samotářský život
S výjimkou období rozmnožování žije medvěd lední samotářsky. Samice rodí jedno mládě jednou za dva až tři roky, čímž patří mezi nejpomaleji se rozmnožující se savce. Mláďata tráví čas v brlohu, který je chrání před chladem. Brloh má i několik komor a teplota v nich je až o 40 stupňů vyšší než je venku. Mláďata jsou hravá, a tak se baví zápasy, při kterých stojí na zadních nohou a snaží se předními tlapami svého soupeře povalit.

3.8
09